sâmbătă, 26 martie 2011

Bellissima Sardegna


O călătorie pe marea de smarald, navigând între golfuri cu nisip alb... aceasta este Sardegna. O insulă care uimeşte turiştii cu contrastele sale, cu tradiţiile sale, o insulă înconjurată de o natură sălbatică şi de neatins.

Situată la Marea Mediterană, Sardegna îşi atrage vizitatorii cu un mediu natural unic: zonele stâncoase  se intercalează cu plajele cu nisip fin. Este o zonă plină cu păduri luxuriante, cu arbori de mii de ani, dar şi cu porţiuni de deşert şi mici iazuri. Peste toate acestea domneşte marea, care îşi croieşte drumul printre golfuri.
Costa de Smarald, cu ,,bijuteria ei" – Porto Cervo este un exemplu de combinaţie a vechilor tradiţii cu viaţa de noapte animată şi colorată, iar Porto Vecchio este considerat portul cel mai bine dotat de la Marea Mediterană. Un alt loc faimos este Porto Rotondo, cu vedere la Golful Cugnana, populat cu case situate în mijlocul unei naturi magnifice.
Cei care preferă muntele pot explora regiunea Gennargentu, cel mai mare complex montan din Sardegna, cu floră şi faună bogate, unde se pot găsi câteva specii pe cale dispariţie: oi sălbatice sau vulturi aurii.

Printre minunile sale, Sardegna oferă vizitatorilor săi Nuragi, monumente răspândite în întreaga țară, care dau mărturie despre o cultură antică, misterioasă. Aceste nuragi sunt construite în jurul unui turn central, în formă de con, care semnifică forța și puterea. În aceste situri arheologice se pot încă vedea semne ale ritualurilor străvechi. Dintre acestea, complexul Barumini din Cagliari face parte din patrimoniul UNESCO.

Regiunile Sardegnei sunt: Cagliari (capitala), Carbonia-Iglesias, Nuoro, Olbia-Tempio, Oristano, Medio Campidano, Sassari, Ogliastra.

Cel mai mare oraş de pe insula Sardegna, Cagliari a fost capitala localităţii încă din perioada romană, şi este un loc ce trebuie vizitat de cei care vor să descopere specificul şi istoria acestor locuri. Mulţi dintre turiştii ajunşi în Sardegna încep prin a vizita Cagliari, iar majoritatea aleg să revină, fascinaţi de atmosfera, monumentele şi tradiţiile de aici. Merită să participaţi la sărbătorile tradiţionale şi festivaluri. Unul dintre cele mai importante evenimente religioase şi de folclor a întregii insule este Sărbătoarea Sf. Efisio.


Să alegi între minunățiile care pot fi admirate în Sardegna este un lucru greu de realizat. Zone precum San Teodoro, Santa Tereza di Gallura, Poltu Quatu, Baia Sardinia sunt doar câteva dintre locurile pe care merită să le explorați.
Pentru iubitorii de scufundări este recomandat Parco Nazionale della Maddalena. Apoi ar fi Caprera, a doua insulă după Maddalena, care oferă vizitatorilor posibilitatea să vadă locurile unde a trăit Garibaldi, aici fiind situată casa-muzeu, înconjurată de vegetație mediteraneană.
Navigând de la Caprera spre Strâmtoarea Bonifacio, ești uimit de frumusețea Insulei Budelli, cu sălbatica plajă Rosa, o capodoperă naturală, care își datorează culoarea scoicilor și coralilor.

Pe coasta de nord vest a Sardegnei, vis-a-vis de Parcul Natural de pe insula Asinara se întinde una dintre cele mai populare destinații turistice – Stintino, care combină farmecul unui sat de pescari cu locuri de cazare de cea mai bună calitate. Acest mic sat ce pare desprins din tablourile unui pictor celebru, oferă o priveliște superbă: case albe, situate între albastrul cerului și o mare de cristal, cu nenumărate posibilități de petrecere a timpului, de la scufundări, la plimbării cu bicicleta sau cu caii. Vacanţa în această regiune a Italiei va fi mai interesantă dacă veţi participa, la începutul lunii august la regata della Vela Latina, o expoziţie internaţională, unde sute de bărci tradiţionale vor pluti pe apele cristaline din Stintino.
În fața cunoscutei plaje Pelosa, domină turnul cu același nume, unul dintre cele mai vechi din Sardegna.

Pe coasta centrală şi de est a insulei, în Golful Orosei sunt plaje de vis, cu natură sălbatică, unde civilizaţia nu a ajuns încă.  Numeroase grote şi mici golfuri îi invită pe vizitatori să descopere imagini unice. Cala Ganone, Grotta del Bue Marino, Cala Liberotto, Cala Goloritzè sunt doar câteva dintre aceste scene din natură unde timpul pare că a stat în loc.
Pe lângă toate aceste locuri, Sardegna oferă  posibilităţi nelimitate de agrement: golf, canotaj şi scufundări, plimbari pe jos, cu bicicleta sau chiar călare. Merită să faceţi o plimbare şi în Parcul Naţional Asinara, considerat unul dintre cele mai pitoreşti din Marea Mediterană şi să admiraţi coloniile de măgari albi care încă mai trăiesc acolo în sălbăticie.
În Gennargentu, o vastă zonă muntoasă de o frumuseţe remarcabilă, puteţi efectua diverse activităţi, inclusiv drumeţii şi excursii la siturile arheologice, precum şi schi în munţii de Bruncu Spina si Monte Spada în care există teleschiuri şi facilităţi de restaurant.

Festivaluri în Sardegna
Cagliari - Festival of San Efisio, în mai
Oristano - Sartiglia Joust în februarie
Nurachi Tempio - Feast of Santa Lucia în decembrie
Aritzo - Chestnut Festival în octombrie
Gesico - Snail Festival în octombrie
Alghero - Fishermen's Festival în septembrie


Sardegna înseamnă mare, natură, folclor, misticism şi curiozitate, morminte misterioase, case de vrăjitoare, locuinţe antice săpate în stânci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu